Gmina Raciechowice – to gmina rolnicza. Użytki rolne zajmują 3750ha, czyli ok. 63% całej powierzchni. Chlubą i wizytówką gminy jest sadownictwo. Sady stanowią jedną trzecią wszystkich użytków rolnych. Dobrze utrzymane gospodarstwa sadownicze w Mierzniu, Raciechowicach, Komornikach, Zegartowicach, Żerosławicach, Czasławiu oraz w Kawcu, zwłaszcza w okresie ich kwitnienia i zbiorów, zachwycają bogactwem. Roczna produkcja tych gospodarstw waha się od 20-40 tysięcy ton owoców.
Sadownictwo raciechowickie ma bardzo długą tradycję. O sadach na terenie gminy Raciechowice wspomina się już w połowie XIX wieku. Jabłka wywożono wozami i sprzedawano je w Krakowie, Wieliczce i w Zakopanem. Jabłka z dworów były pakowane pojedynczo w serwetki lub papierki i wysyłane do Wiednia.
Intensywne zakładanie sadów rozpoczęło się w latach 50-tych ubiegłego stulecia i trwa do dzisiaj. W chwili obecnej na terenie gminy Raciechowice znajduje się 1000 hektarów upraw sadowniczych (1 600 000 drzewek), w tym 800 hektarów stanowią same jabłonie. Średni zbiór rocznie szacuje się na 30 000 ton jabłek.
Jabłko z Raciechowic posiada wyjątkowy smak i zapach – w dużej mierze zależy od odmiany i sposobu przechowywania jabłek: słodki, słodko-kwaśny, słodko-winny, kwaskowaty, winny, korzenno-winny, kwaśny z korzennym posmakiem, aromatyczny, soczysty.
Sady jabłoniowe z terenu Raciechowic położone są na obszarze Beskidu Wyspowego. Owoce dojrzewają w ostrzejszym klimacie podgórskim i przez odpowiednie nasłonecznienie na stokach południowych otrzymuja swoisty smak i wybarwienie. Wpływ na wyjątkowy smak jabłek z Raciechowic mają także duże różnice temperatur pomiędzy nocą a dniem. Ze względu na warunki klimatyczne, które są tu bardzo dobre, oraz specyficzny mikroklimat górski, jabłka mają wyjątkowy smak, jędrność i zapach.
Jabłka typu jonagold, jonagored przy dłuższym leżakowaniu w przechowalni wytwarzają śliską i twardą w dotyku powłokę w celu nawilżenia skórki jabłka – jest to zjawisko natuiralne i występuje tylko wtedy, gdy jabłko jest przechowywane w odpowiednich warunkach, co ma wpływ na jego smak i zapach.
Informacja na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi