BESKIDZKIE RYTMY I SMAKI W CZASŁAWIU

18 lipca w Czasławiu zorganizowany został III Festiwal Kultury Beskidu Wyspowego. Impreza odbywa się w ramach akcji Odkryj Beskid Wyspowy i prezentuje bogate tradycje kulinarne oraz kulturalne.

Zgromadzonym gościom i turystom umilała czas Orkiestra Dęta z Raciechowic, która tradycyjnym marszem rozpoczęła festiwal. Na scenie pojawił się również zespół Radosława Partyki „Zielony Szlak”. Zespół działa od roku 2009, wykonując własne kompozycje do wierszy wielkich poetów tatrzańskich. Tradycyjną kuchnię zaprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzniu, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Zegartowice oraz Spółdzielnia Socjalna Kuźnia Smaku. Na stołach nie zabrakło typowych dla naszego obszaru ciast, kołaczy, ogórków kiszonych, soków, nalewek i wielu innych specjałów. Dodatkowo Spółdzielnia Socjalna Kuźnia Smaku częstowała kiełbaskami z grilla oraz goframi z bitą śmietaną. U pani Ireny Surmy można było z kolei nabyć miody i wyroby pszczelarskie. Malarstwo zaprezentowała Danuta Weresiak.
Kolejna edycja Festiwalu za dwa lata (w 2016 Festiwal organizuje Gmina Wiśniowa).

Rozmiar tekstu
Wysoki kontrast